Veel banen veranderen o.a. door de digitalisering. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers meebewegen en zich blijven ontwikkelen? Binnen gemeenten ondersteunt A&O fonds Gemeenten leidinggevenden en medewerkers op het gebied van loopbaanvragen met als doel: een vitale en wendbare gemeentelijke organisatie.
Via de website allesuitjezelf.nl worden diverse ‘prikkels’ aangeboden. Een daarvan is het volgen van een e-coachtraject. Lena Tiemersma, projectleider bij A&O fonds Gemeenten volgde de specialisatie E-coaching bij het Europees Instituut de Baak en gelooft erin dat e-coachen de toekomst is. Ook al is ze echt een ‘mensen-mens’. Opgeleid als maatschappelijk werker en nu projectleider en o.a. coördinator van een landelijk netwerk voor gemeentelijke loopbaanprofessionals. Haar passie ligt bij het ontwikkelen van medewerkers binnen de gemeentelijke sector.
Pilot e-coaching voor loopbaanvragen
Lena is een pilot e-coaching gestart voor medewerkers binnen gemeenten. Lena: “Er zijn 50 e-coachtrajecten beschikbaar voor medewerkers met loopbaanvragen. Drie gecertificeerde e-coaches die zelf ook binnen een gemeente werken, zijn verbonden aan dit project. Het is een experiment. We zijn benieuwd welke doelgroepen het aanspreekt en voor welke vragen een beroep op een e-coach wordt gedaan. Tot nu toe zijn het vooral medewerkers met kinderen die reageren. Dat heeft wellicht te maken met het tijdonafhankelijke karakter van e-coachen.”
De voordelen van e-coaching
“Men moet nog wel een drempel over voor een e-coachtraject, waarschijnlijk omdat het “nieuw” is. Toch is het heel effectief zo heb ik zelf ervaren. Om drempelvrees weg te halen, hebben we een video gemaakt waarin 3 e-coaches uitleggen wat e-coachen inhoudt. Klik hier om een van de video’s te bekijken. Het is tijd- en plaatsonafhankelijk, vrij intensief omdat je twee keer per week contact hebt met je coach en het traject duurt niet langer dan zes weken. Veel mensen vinden het fijn anoniem te kunnen communiceren en geven zich zo meer bloot. Tevens is deze online toepassing de vorm van communicatie waar de huidige generatie mee is opgegroeid. Een grote meerwaarde vind ik zelf ook dat je alles opschrijft/mailt en terug kunt lezen. We hebben in deze pilot bewust gekozen voor trajecten die uitsluitend via e-mail coaching lopen om te ervaren wat het oplevert.”
Een vak apart
“Tijdens de opleiding E-coaching zijn we ook zelf gecoacht door een e-coach. Je hebt intensief contact en je kunt het prima integreren in een druk leven omdat je er niet voor hoeft te reizen. Ik kon me er echt op verheugen ‘vandaag hoor ik weer iets van mijn coach’. Het effect van e-mailcoaching is veel effectiever dan ik in eerste instantie had gedacht. Want ja, ook ik was in eerste instantie best een beetje achterdochtig. Zeker omdat ik een mensen-mens ben. Het was ook wel een omschakeling. Je moet op een andere manier checken hoe je vraag overkomt. Je kunt het niet zien of voelen. Maar met de taalanalyse kun je goed analyseren hoe een vraag of bericht is overgekomen. Het is een andere, aanvullende methodiek. Een vak apart. We zijn groot geworden met ‘we mailen zoals we praten’. Maar om te kunnen e-coachen is meer nodig. Er is echt wel wat voor nodig om de taalanalyse je eigen te maken. Daarom werken we binnen onze pilot met goed opgeleide gecertificeerde e-coaches.”
“Eén medewerker heeft tot nu toe tijdens het traject een andere baan gevonden. Niet dat dat het eerste doel is; een andere baan vinden. Het gaat erom helder te krijgen ‘wat wil ik, wat kan ik’ en gedragsverandering in gang te zetten.”
De pilot e-coaching voor loopbaanvragen loopt tot januari 2020. Tegen die tijd mogen we Lena nog eens bellen om te horen wat de ervaringen en tips & tricks zijn.
Meer weten over een e-coach traject bij A&O fonds Gemeenten? Kijk op allesuitjezelf.nl
Ben je coach en wil je weten of e-coachen iets voor jou is? Meld je aan voor een van de online informatiebijeenkomsten over de opleiding E-coaching.