Ingeborg Geluk over De Stress & Burn-out Coach
Ingeborg Geluk – Eigenaar InGeluk Coaching – www.ingeluk.com
De opleiding Dynamisch coachen bij Stress & Burn-out heeft mij tot een betere, stevigere coach gemaakt. In het begeleiden van mensen met dit soort klachten ben ik zelf ook zekerder geworden, wat rust en bedding brengt in mijn coaching. De opleiding leerde ons hoe als coach echt af te stemmen op de ander als mens in zijn totaliteit. En vervolgens stapsgewijs effectief te begeleiden naar natuurlijk herstel op álle niveaus: mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel/zingeving. Precies die holistische aanpak – werken vanuit de heelheid van de mens – past goed bij mij en is iets waar ik in mijn coaching bij InGeluk ook veel waarde aan hecht.
In mijn eigen coachpraktijk begeleid ik mensen naar meer persoonlijk leiderschap, werkgeluk en balans. Ik kom echter steeds meer mensen tegen met stress en burn-out klachten. Dat is echt een vakgebied en nieuw voor mij. Om vanuit InGeluk ook daarin professionele begeleiding te kunnen bieden ben ik gericht op zoek gegaan naar een opleiding die zowel mijn kennis als mijn professionele coachskills op dit vlak zou verdiepen en verstevigen, alsmede aandacht had voor de context van de coachee.
Tevens trok het lichaamsgerichte werken mij direct erg aan – wat zegt en wil het lijf? Coachees met dit soort vraagstukken kunnen soms totaal uit balans zijn. Waar zij vaak vanuit hun overlevingsmechanismen bijvoorbeeld gaan versnellen en aan de signalen van hun lichaam voorbij gaan, is het belangrijk als coach juist te vertragen. Leren hoe iemand uit enkel het denken (hoofd) te halen heeft mij geholpen om als coach sneller tot de kern of een diepere laag met de coachee te kunnen komen. Die benadering was iets waarvan mijn ‘guts’ mij direct zei: deze manier van werken past bij jou.
Voor de opleiding had ik niet veel diepgaande kennis over wat stress is en doet met je lijf. De opleiding geeft hierop een solide theoretisch kader mee. Inmiddels zet ik psycho-educatie effectief in om de coachee te helpen inzicht en begrip te krijgen voor de eigen situatie. Maar ook om de werkgever hierin mee te nemen en over te kunnen informeren (incl. aandacht voor preventie). Om zo platform voor wederzijds begrip te creëren waardoor re-integratie naar werk soepel(er) kan verlopen.
Naast veel leerzame rolspellen en creatieve praktijkoefeningen op het ontwikkelen van zelfzorg, reparenting en het doorbreken van systemische herhaling, kregen we praktische handvaten mee om zelf als coach adequaat in te spelen op het krachtenveld dat gaat spelen tussen werkgever en werknemer wanneer iemand door klachten in verzuim valt. Het professioneel acteren in dat krachtenveld leek mij best spannend: hoe ga je daarmee om, hoe sta je je coachee daarin goed bij? Hier sta ik nu stevig en zelfverzekerd in. Ook juist door het stukje ‘begeleiding on the job’ tijdens de opleiding via supervisie en het kunnen schakelen met de trainer en elkaar over life casussen. De trainers hebben daar een belangrijke rol in gehad, beide vanuit hun expertise en hun eigen mens zijn. Ze hebben veel kennis en eigen praktijkervaring ingebracht. Hierdoor kreeg het een bredere invulling, die niet alleen vanuit een boekje kwam.
Doordat we ook een fijne en open groep hadden durfde iedereen zich te laten zien en vol voor de oefeningen te gaan. We bouwden een mooie dynamiek van veiligheid, verbinding en vertrouwen met elkaar op, waardoor we veel hebben bereikt. Net als in een coachtraject is deze fundering cruciaal voor de ontwikkelcurve. De trainers hebben dat goed gefaciliteerd.
Ook over de setting, onze leeromgeving was nagedacht leek het. Een rustige, ruimtelijke omgeving en verbinding met de natuur kan krachtig werken. Het was dan ook een absolute meerwaarde om op zo’n inspirerende locatie als Landgoed de Horst te zijn, in de bossen. Even in een natuurlijke bubbel te worden meegenomen. Al met al is het een zeer verrijkende en leerzame periode geworden.