Zijn onze hersenen te coachen?
Het menselijk brein heeft verbazingwekkende adaptieve vaardigheden. Toch zijn ze niet zo geschikt voor een omgeving met een hoge alertheid, overbelasting van informatie, chronische stress, slechte slaap en meerdere taken. Deze druk kan leiden tot ernstige gevolgen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Nieuw verworven inzichten in de belangrijkste werkwijzen van de hersenen maken het mogelijk om specifieke neurologische processen van verandering te bevorderen en te ondersteunen. Zo ontstond een nieuwe vorm van cliëntgerichte coaching, NeuroCoaching. Het is een communicatiestrategie gebaseerd op toegepaste neurowetenschappen, Mindfulness, Positieve Psychologie en Compassievolle Communicatie.
Het gebruikt de bronnen van onze hersenen in coaching, die overeenkomen met onze belangrijkste neuropsychologische modaliteiten:
• Het motivatiesysteem
• Analytisch denken
• Creativiteit en intuïtie
• Zelfbewustzijn of metacognitie,
• Relationeel en sociaal bewustzijn
• Transformationeel bewustzijn
Daardoor kunnen we ons professionele en persoonlijke leven naar meer samenhang en kalmte brengen.
NeuroCoaching is oorspronkelijk ontwikkeld als een vorm van hele korte therapie: het beoogt dan ook om in 1-3 sessies blijvend resultaat teweeg te brengen.
Je hersenen willen geen energie verspillen
In je hersenen draait het allemaal om veiligheid. Om te voorkomen dat ze energie verspillen, zijn je hersenen ontworpen om zich te verzetten tegen veranderingen. Bij verandering riskeren je hersenen om neuronen te verbranden. Daarom willen je hersenen liever bestaande patronen volgen – gewoonten en gedrag – om zichzelf te beschermen, en zo min mogelijk energie te gebruiken. Het brein houdt eenvoudigweg niet van verandering. Wanneer het aankomt op het stellen van een doel betekent elk doel, groot of klein, een verandering.
Om een doel te stellen en te bereiken, moet je gebruik maken van je bewuste besluitvorming. De amygdala werkt samen met de prefrontale cortex om toegang te krijgen tot je probleemoplossend vermogen, dat nodig is om je doel te bereiken. Als je doel te groot is kan dat angst veroorzaken, waardoor de amygdala je vecht- of vluchtmechanisme activeert. Neurotransmitters schakelen je motivatie- en beloningssysteem uit, je daarmee verhinderend om toegang te krijgen tot je besluitvaardigheid. De kunst is daarom om je te concentreren op het behalen van kleine doelen zodat je spanning en angst wegneemt. Je hersenen leren nieuw gedrag in kleine stapjes aan. Dit betekent dat je een manier moet vinden om je amygdala te overtuigen dat het veilig is om een nieuw doel te bereiken, omdat dat een verandering betekent. Je kunt dit doen door realistische doelen te stellen – kleine stappen – die je kunt bereiken. Hoe kleiner het doel, hoe kleiner de kans dat je amygdala gealarmeerd wordt, waardoor je toegang zal hebben tot je probleemoplossend vermogen in je prefrontale cortex.
Bereik je doel in kleine stappen
Hier volgt een bewezen manier om je amygdala te omzeilen en je doel te bereiken:
1. Schrijf een doel op dat je wilt bereiken.
2. Denk na over je doel en maak hem kleiner.
3. Stel jezelf de volgende vraag: “Als dit mijn doel is, wat zou ik vandaag dan anders kunnen doen?”
4. Maak een lijst van alle mogelijke uitkomsten, als je je doel bereikt. Om het negatieve gebabbel in je rechter frontale cortex de mond te snoeren schrijf je ook alle mogelijke uitkomsten op, als je je doel níet bereikt.
5. Ga terug naar je oorspronkelijke doel en maak het kleiner en realistischer. Leg de lat zo laag dat je er aanvankelijk om moet lachen. Overtuig jezelf dat je het kan! Als je gemakkelijk je doel bereikt, leg de lat de volgende keer dan een klein beetje hoger.
6. Stel je voor dat je je doel bereikt. Als dat goed voelt, ga je verder. Zo niet, begin je weer van voren af aan en werk je aan een doel waar je plezier aan beleeft.
7. Stel jezelf iedere dag de vraag: “Welke kleine stap kan ik zetten om mijn doel te bereiken?”
8. Om de cirkel rond te maken, geniet je bewust van en vier je je dagelijkse overwinningen op weg naar je doel, hoe klein of groot ze ook zijn. Het motivatie-en beloningssysteem maakt geen onderscheid tussen het verdienen van één euro of één miljoen euro. Word je bewust van je vooruitgang door van je successen te genieten. Door je prestaties op te schrijven wordt het nog krachtiger.
Hoe minder weerstand, hoe minder stress
Je maakt grote veranderingen door kleine stappen te zetten naar je doel. Het is neurologisch bewezen dat je door kleine stappen de automatische weerstand van je hersenen tegen nieuw gedrag kunt omzeilen. Hoe minder weerstand, hoe minder stress!
David Coenen
David Coenen, gecertificeerd Neuro Coach, verzorgde een werkcollege over NeuroCoaching tijdens de Inspiratiedag van het Europees Instituut de Baak in juni. David is oud-student Master Coach en Master Counselor.
De semesters van de opleidingen Coach Practitioner en Master Coach sluiten we af met een inspiratiedag.
Het programma van een inspiratiedag is ingericht rond een actuele methodiek of thema dat niet standaard is opgenomen in het opleidingsprogramma. Deze dagen zijn ook kosteloos toegankelijk voor het leden van het AlumnEI-platform. Want uitgeleerd ben je nooit!
Wil je meer weten over de opleidingen Coach Practitioner/Master Coach? Bezoek dan een van de Open Dagen!