...
Anoek Neele trainer opleiding Teamcoaching

Anoek Neele

Trainer

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ben eindeloos enthousiast over ontwikkeling van teams. Je kunt mij er ’s nachts wakker voor maken. Echt.

Dus als je bij ons in de opleiding komt, dan weet je zeker dat ik in mijn handen ga wrijven als je een groepsdynamische uitdaging voorlegt. Ik krijg waarschijnlijk een twinkeling in mijn ogen wanneer we erachter komen wat er speelt. En ik ga op het puntje van mijn stoel zitten als we een interventie gaan uitproberen.

Teamcoachen is voor mij als het leggen van een puzzel. Steeds weer een nieuwe.

De afgelopen 10 jaar heb ik mij stap voor stap ontwikkeld van trainer/facilitator naar teamcoach. Steeds lastiger werden de teams, qua groepsdynamiek. Vele blunders heb ik daarin gemaakt. Zoals die ene pijnlijke keer ‘dat het vertrouwen niet was toegenomen na de teamcoaching, maar juist afgenomen’. Of dat ik erachter kwam dat ík probleemeigenaar was geworden van een verstoorde situatie binnen een team.
Gelukkig gaat het ook vaak goed, teamcoaching. En heb ik rijk kunnen leren van de 800 teams die ik heb begeleid, in alle denkbare sectoren, op alle denkbare niveaus. Daarbij heb ik een stijl ontwikkeld die intuïtief én methodisch is, met een breed scala aan voor, zij- en achterdeur interventies en waar gewenst; een vleugje theater als middel.

Waarom ik geen genoeg kan krijgen van teams? Het is er letterlijk met de paplepel ingegoten. Thuis aan de eettafel, werd tijdens de andijviestamppot van alles verteld en weinig gezegd. Daar heb ik geleerd goed te kijken, luisteren naar de ondertiteling, voelen wat iets doet… een lastige en rijke school voor het werk van teamcoach. Ik kwam erachter dat als je een beetje helpt met zaken benoemen, je zomaar een hele andere setting kunt creëren.

Daar komt bij dat ieder team en context weer anders is. Ik raak daarom nooit uitgeleerd. Steeds weer gebruik ik nieuwe interventies en werkvormen en bekijk ik zaken vanuit een andere invalshoek. Ook kom ik regelmatig een crazymaker tegen, iemand die me met één opmerking uit het lood slaat. Houd ik mezelf staande? Toon ik mijn kwetsbaarheid? Is het van mij of is het van de groep? Razendsnel reflecteren en schakelen. Dat maakt het superspannend!

Om te zorgen dat ik niet alleen intuïtief met teams omging, maar ook methodisch, heb ik in 2015 Winning Teams gedaan. Dat bood mij een rijke bril (IPG model), veel handelingsvrijheid en vooral een toename in mijn zelfverzekerdheid als teamcoach. Later heb ik me ook nog verdiept in regressieve, stagnerende en verwaarloosde teams, omdat ik dat weer een vak apart vond.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten in de opleiding DeTeamcoach van het Coach College de Baak. Ik beloof je alvast dat je er een rijkdom aan kennis en ervaring op kunt doen.

Tot dan!

Anoek Neele
www.linkedin.com/in/anoekneele/

Bij al onze trainers zijn vanzelfsprekend dezelfde eindtermen en dezelfde te verwerven competenties leidend.

 

Spring naar toolbar
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.